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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
29/11/2019 |
Data da última atualização: |
13/03/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VIANA, R. da S.; MOREIRA, B. R. de A.; MIASAKI, C. T.; MATHEUS, G. P.; MAY, A. |
Afiliação: |
RONALDO DA SILVA VIANA, UNESP; BRUNO RAFAEL DE ALMEIDA MOREIRA, UNESP; CELSO TADAO MIASAKI, UNESP; GUSTAVO PAVAN MATHEUS, APTA Andradina; ANDRE MAY, CNPMA. |
Título: |
Trinexapac-ethyl as chemical ripening agent on sweet sorghum crop. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Milho e Sorgo, v. 18, n. 2, p. 243-255, 2019. |
ISSN: |
1980-6477 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Literary references on the quality of juice of sweet sorghum crop following chemical ripening agents spraying are rarely found up, mostly concerning to the trinexapac-ethyl. Accordingly, this article shares an unpublished content about chemically-induced physiological ripening on the sweet sorghum cv. CMSXS-646 by spraying trinexapac-ethyl before the crop flowering. A CO2-pressurized backpack sprayer, with flat spray nozzles, was employed to exogenously spray the plant growth inhibitor at 0.4, 0.8 and 1.6 l ha-1 on 90-days-old plants. Early after the crop harvesting, juice and lignocellulose samples were technologically assessed to total soluble solids, sucrose, purity, reducing sugars, total reducing sugars, fibers and yield of sugar. Sweet sorghum plants exposured to the trinexapacethyl at 0.4 and 0.8 l ha-1 produced juices with approximately 20.2 and 20.3 °Brix, 15.1 and 13.2% sucrose, 74.6 and 64.9% purity, as well as 107.7 and 98.2 kg t-1 sugar, respectively. Unlike, plants cultivated as control, juices with 21.0 °Brix, 16.0% sucrose, 76.9% purity and 118.0 kg t-1 sugar. Therefore, trinexapac-ethyl had suppressive effect on the quality of juice, mostly regarding to the total soluble solids and yield of sugar. Plants sprayed with trinexapac-ethyl at 1.6 l ha-1 developed the most fibrous stalks, as host-defense system response to stress induced on plant physiology. The conclusion is, therefore, that although does prejudices the quality of juice, making it unsustainable to the production of first-generation ethanol, trinexapac-ethyl as chemical ripening agent could lead the sweet sorghum cv. CMSXS-646, while lignocellulose renewable source, to the industrialization of cellulosic ethanol and bioelectricity. ? Resumo: As referências literárias sobre a qualidade do suco da cultura do sorgo sacarino após a pulverização de agentes químicos de maturação são raramente encontradas, principalmente em relação ao trinexapac-etila. Nesse sentido, este artigo compartilha um conteúdo inédito sobre o amadurecimento fisiológico quimicamente induzido no sorgo sacarino cv. CMSXS-646 por pulverização de trinexapac-etilo antes da floração da cultura. Um pulverizador costal de CO2 pressurizado, com pontas de pulverização planas, foi empregado para pulverizar exogenamente o inibidor de crescimento de plantas a 0,4, 0,8 e 1,6 l ha-1 em plantas com 90 dias de idade. Logo após a colheita, amostras de suco e lignocelulose foram avaliadas tecnologicamente quanto a sólidos solúveis totais, sacarose, pureza, açúcares redutores, açúcares redutores totais, fibras e rendimento de açúcar. Plantas de sorgo sacarino expostas ao trinexapac-ethyl a 0,4 e 0,8 l ha-1 produziram sucos com aproximadamente 20,2 e 20,3 ° Brix, 15,1 e 13,2% de sacarose, 74,6 e 64,9% de pureza, bem como 107,7 e 98,2 kg t-1 de açúcar. , respectivamente. Diferentemente, plantas cultivadas como controle, sucos com 21,0 ° Brix, 16,0% de sacarose, 76,9% de pureza e 118,0 kg t-1 de açúcar. Portanto, o trinexapac-ethyl teve efeito supressor sobre a qualidade do suco, principalmente em relação ao total de sólidos solúveis e rendimento de açúcar. Plantas pulverizadas com trinexapac-ethyl a 1,6 l ha-1 desenvolveram os colmos mais fibrosos, como resposta do sistema de defesa do hospedeiro ao estresse induzido na fisiologia das plantas. Conclui-se, portanto, que embora prejudique a qualidade do suco, tornando-o insustentável à produção de etanol de primeira geração, o trinexapac-ethyl como agente de amadurecimento químico pode levar o sorgo sacarino cv. CMSXS-646, enquanto fonte renovável de lignocelulose, para a industrialização do etanol celulósico e bioeletricidade. MenosAbstract: Literary references on the quality of juice of sweet sorghum crop following chemical ripening agents spraying are rarely found up, mostly concerning to the trinexapac-ethyl. Accordingly, this article shares an unpublished content about chemically-induced physiological ripening on the sweet sorghum cv. CMSXS-646 by spraying trinexapac-ethyl before the crop flowering. A CO2-pressurized backpack sprayer, with flat spray nozzles, was employed to exogenously spray the plant growth inhibitor at 0.4, 0.8 and 1.6 l ha-1 on 90-days-old plants. Early after the crop harvesting, juice and lignocellulose samples were technologically assessed to total soluble solids, sucrose, purity, reducing sugars, total reducing sugars, fibers and yield of sugar. Sweet sorghum plants exposured to the trinexapacethyl at 0.4 and 0.8 l ha-1 produced juices with approximately 20.2 and 20.3 °Brix, 15.1 and 13.2% sucrose, 74.6 and 64.9% purity, as well as 107.7 and 98.2 kg t-1 sugar, respectively. Unlike, plants cultivated as control, juices with 21.0 °Brix, 16.0% sucrose, 76.9% purity and 118.0 kg t-1 sugar. Therefore, trinexapac-ethyl had suppressive effect on the quality of juice, mostly regarding to the total soluble solids and yield of sugar. Plants sprayed with trinexapac-ethyl at 1.6 l ha-1 developed the most fibrous stalks, as host-defense system response to stress induced on plant physiology. The conclusion is, therefore, that although does prejudices the quality of juice, making it unsust... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Regulador de Crescimento; Sorghum Bicolor; Sorgo Açucareiro. |
Thesaurus Nal: |
Growth promotion; Growth regulators; Sweet sorghum. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/205881/1/May-Trinexapac-ethyl-2019.pdf
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Marc: |
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4. | | VIANA, R. da S.; MAY, A.; MOREIRA, B. R. de A.; CRUZ, V. H.; VIEIRA JUNIOR, N. A.; SILVA, E. H. F. M. da; SIMEONE, M. L. F. Addition of glycerol to agroindustrial residues of bioethanol for fuel-flexible agropellets: fundamental fuel properties, combustion, and potential slagging and fouling from residual ash. Industrial Crops and Products, v. 192, 116134, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Milho e Sorgo. |
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5. | | MAY, A.; COELHO, L. F.; SILVA, E. H. F. M. da; VIANA, R. da S.; VIEIRA JUNIOR, N. A.; FERREIRA, W. P. M. Graphene: A new technology for agriculture. Research, Society and Development, v. 10, n. 2, e56610212827, 2021. p. 1-11.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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6. | | VIANA, R. da S.; MOREIRA, B. R. de A.; MAY, A.; MIASAKI, C. T.; CARASCHI, J. C.; ANDRADE, M. G. de O. Juice technological quality, lignocellulosic physical-chemical attributes and biomass yield from energy cane clones. Australian Journal of Crop Science, v. 13, n. 5, p. 746-752, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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7. | | MAY, A.; RAMOS, N. P.; SANTOS, M. S. dos; SILVA, E. H. F. M. da; ROSSI, P.; VIANA, R. da S. Pre-sprouted seedlings production methods through buds or mini-stems: emergence and initial development of sugarcane cultivars. Científica, v. 46, n. 4, p. 403-411, 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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8. | | MAY, A.; SILVA, E. H. F. M. da; SANTOS, M. de S. dos; VIANA, R. da S.; SANTOS, F. C. dos; ALBUQUERQUE FILHO, M. R. de. Use of biomass sorghum for the bioremediation of heavy metal-contaminated environments. Research, Society and Development, v. 9, n. 9, e95996770, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Milho e Sorgo. |
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9. | | SANTOS, M. G. B. dos; COSTA, C. R.; PAIVA, A. B.; MENDES, G. de O.; MARTINS, E. de S.; MARCHI, G.; VIANA, R. da S. R.; FIGUEIREDO, C. C. de. Ácido oxálico aumenta a solubilização de potássio de biocarvão de lodo de esgoto. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 7., 2023, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2023. p. 238-242.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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10. | | MOREIRA, B. R. de A.; VIANA, R. da S.; CRUZ, V. H.; LOPES, P. R. M.; MIASAKI, C. T.; MAGALHÃES, A. C.; FIGUEIREDO, P. A. M. de; LISBOA, L. A. M.; RAMOS, S. B.; MAY, A.; CARASCHI, J. C. Anti-thermal shock binding of liquid-state food waste to non-wood pellets. Energies, v. 13, n. 12, article 3280, 2020. p. 1-26.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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11. | | MOREIRA, B. R. de A.; VIANA, R. da S.; LISBOA, L. A. M.; LOPES, P. R. M.; FIGUEIREDO, P. A. M. de; RAMOS, S. B.; BONINI, C. S. B.; TRINDADE, V. D. R.; ANDRADE, M. G. de O.; MAY, A. Classifying hybrids of energy cane for production of bioethanol and cogeneration of biomass-based electricity by principal component analysis-linked fuzzy c-means clustering algorithm. Journal of Agricultural Science, Richmond Hill, v. 11, n. 14, p. 246-253, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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12. | | MOREIRA, B. R. de A.; VIANA, R. da S.; FIGUEIREDA, P. A. M. de; LISBOA, L. A. M.; MIASAKI, C. T.; MAGALHÃES, A. C.; RAMOS, S. B.; VIANA, C. R. de A.; TRINDADE, V. D. R.; MAY, A. Glyphosate plus carboxylic compounds boost activity of free radical-scavenging enzymes in sugarcane. Agriculture, v. 10, n. 4, article 106, 2020. p. 1-12.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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13. | | MAY, A.; MOREIRA, B. R. de A.; MASCARIN, G. M.; VIANA, R. da S.; SANTOS, M. S. dos; SILVA, E. H. F. M.; RAMOS, N. P.; MELO, I. S. de. Induction of drought tolerance by inoculation of Bacillus aryabhattai on sugarcane seedlings. Científica, v. 47, n. 4, p. 400-410, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
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14. | | MOREIRA, B. R. de A.; VIANA, R. da S.; LISBOA, L. A. M.; LOPES, P. R. M.; FIGUEIREDO, P. A. M.; RAMOS, S. B.; BONINI, C. S. B.; TRINDADE, V. D. R.; ANDRADE, M. G. de O.; MAY, A. Jasmonic acid and K-phosphite enhance productivity and technological quality of sugarcane crop. Journal of Agricultural Science, v. 11, n. 14, p. 254-264, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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15. | | VIANA, R. da S.; LISBOA, L. A. M.; FIGUEIREDO, P. A. M.; RAMOS, S. B.; FERRARI, S.; MAY, A.; PRADO, E. P.; MIASAKI, C. T.; FERREIRA, I. S.; BRENHA, J. A. M. Productivity and biochemical characteristics of sugarcane when submitted to the action of chemical ripeners. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, v. 13, n. 2, p. 64-71, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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16. | | MAY, A.; FERREIRA, W. P. M.; VIANA, R. da S.; VILELA, E. S. D.; SILVA, E. H. F. M. da; VIEIRA JUNIOR, N. A.; HIRANO, R. T.; SANTOS, M. de S. dos; MOREIRA, B. R. de A. Development of coffee plant under different doses of an amino acid-based organomineral product. International Journal of Science and Research, v. 9, n. 5, p. 1267-1271, May 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: C - 0 |
Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Meio Ambiente. |
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17. | | MAY, A.; SILVA, E. H. F. M. da; VIEIRA JUNIOR, N. A.; VILELA, E. S. D.; SANTOS, M. de S.; COELHO, L. F.; PEDRINHO, A.; BATISTA, B. D.; VIANA, R. da S. Soybean extracts can improve plant development. Scientia Agricola, v. 80, e20210102, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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18. | | MOREIRA, B. R. de A.; VIANA, R. da S.; FAVATO, V. L.; FIGUEIREDO, P. A. M. de; LISBOA, L. A. M.; MIASAKI, C. T.; MAGALHÃES, A. C.; RAMOS, S. B.; VIANA, C. R. de A.; TRINDADE, V. D. R.; MAY, A. Azospirillum brasilense can impressively improve growth and development of Urochloa brizantha under irrigation. Agriculture, v. 10, n. 6, article 220, 2020. Special issue. p. 1-13.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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19. | | MOREIRA, B. R. de A.; VIANA, R. da S.; CRUZ, V. H.; MAGALHÃES, A. C.; MIASAKI, C. T.; FIGUEIREDO, P. A. M. de; LISBOA, L. A. M.; RAMOS, S. B.; JUÁREZ SÁNCHEZ, D. E.; TEIXEIRA FILHO, M. C. M.; MAY, A. Second-generation lignocellulosic supportive material improves atomic ratios of C:O and H:O and thermomechanical behavior of hybrid non-woody pellets. Molecules, v. 25, n. 18, article 4219, 2020. p. 1-16.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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